Tax Free in Romania – expresia unei societati civilizate, care isi cunoaste si isi cere drepturile
“Am un vis, acela de a trai intr-o tara civilizata unde lucrurile sa se alinieze la nivelul altor tari civilizate in cele mai mici amanunte, de la bunul simt la cadrul legislativ. Visez de asemenea ca societatea evolueaza, ca e dornica sa se dezvolte.“
Restituirea TVA… “pe romaneste”, dar la standarde internationale
In ce consta “VAT Refund” sau mai exact restituirea TVA catre cetatenii non-UE? Sistemul de restituire a TVA a functionat pana acum greu, rar si cu sincope. Expatii sau persoanele cu dubla cetatenie au posibilitatea sa isi recupereze TVA pentru bunurile cumparate din Romania si transportate in afara spatiului UE, insa cu cateva conditii, si anume:
- magazinul de la care cumpara bunurile trebuie sa fie autorizat Tax Free si sa le elibereze factura si Documentul de restituire TVA;
- turistii trebuie sa paraseasca spatiul UE in maximum 90 zile de la cumpararea bunurilor, sa vizeze documentele la vama si sa se intoarca in magazin, care este obligat sa le plateasca banii fara a percepe vreun comision.
Insa din aceasta ecuatie ies turistii straini, care poate nu se vor mai intoarce curand in tara noastra.
Aici intervine Ask for Tax Free, ca unitate specializata in restituirea TVA. Noi primim documentele de la clienti prin posta, le restituim TVA, apoi recuperam banii de la magazinul emitent, care la randul lui plateste, mai putin contravaloarea sumei restituite, catre ANAF. Este un sistem de win-win-win pentru toate partile implicate, exceptie facand ANAF-ul.
Tax Free Romania, de la necesitate la drepturi si respect
Acolo unde exista deschidere si interes pentru turism, unde exista respect pentru turisti, exista si alinierea la legislatia internationala privind restituirea TVA pentru bunurile cumparate din tara respectiva.
Daca as fi rugata sa vorbesc despre modelele internationale, as vorbi despre Israel, unde aproape fiecare magazin cu creme de la Marea Moarta poate elibera un formular Tax Free, iar pe aeroport, turistul isi recupereaza banii pe loc. As vorbi despre Italia, unde exista o legatura directa intre comerciant si FISC, iar banii se plimba prin conturi fara prea multa bataie de cap. As vorbi despre Islanda, unde poti face cumparaturi din aeroport cu dovada bonurilor si contravaloarea TVA-ului deja platit.
Legat de Romania, as spune ca nu as avea despre ce vorbesc, dar nu este adevarat.
Legislatie Tax Free exista din 2004, doar ca nu se aplica, sau nu exista niciun interes in a se aplica, ramanand la stadiul de utopie sau de lege facuta pentru ca trebuia sa fie facuta, capatatand poate una din variantele cele mai incalcite, in stil romanesc.
Cum si cand a inceput povestea Tax Free Romania?
Practic, a inceput pentru ca m-am hotarat sa uit de zadarnicie si de lupta cu morile de vant, mi-am suflecat mainile si m-am inhamat la acest proiect drag sufletului meu, tocmai pentru a-mi dovedi mie si intregii lumi ca se poate.
Nu este usor si poate ca e nevoie de un dram de nebunie, dar prefer sa actionez decat sa stau sa ma tangui pe margine.
Am conceput acest proiect din vara anului 2012, studiind legislatia specifica si autorizand primul magazin. Nu voi afirma ca a fost autorizat primul magazin din Romania, pentru ca nu a fost adevarat. Marile branduri venite din afara folosesc acest concept si, prin urmare, magazinele de lux sunt autorizate, dar turistii isi recupereaza TVA-ul in cateva cazuri sporadice.
La inceput, efortul a fost … aparent zadarnic
Primul nostru dosar de autorizare a unui magazin a fost o experienta in sine, cu plimbari nejustificate, cu lipsa subita a documentelor din dosar, dupa depunerea acestuia si verificarea prealabila, cu ascunsul dosarului sub pres si depasirea termenului legal de 30 zile pentru eliberarea autorizatiei. Dar, nu ne-am lasat batuti si am mers in fiecare zi la ANAF, pana cand s-au plictisit si ne-au eliberat autorizatia Tax Free.
Apoi, am inceput sa concepem proiectul in detaliu si sa stabilim strategia si abordarea. Am inceput sa ii gasim chichitele si sa il facem functionabil, sa dam o sansa celor care vor sa il implementeze si sa il foloseasca, iar staruinta noastra a mers pana pe aeroportul Otopeni, unde am pus intrebari si ne-am dat seama ca se poate si ca avem sanse de reusita.
Acest proces ne-a condus la conceperea unui ghid in 5 limbi: engleza, franceza, spaniola, chineza, araba, rusa, ghid care se gaseste atat pe site, cat si in magazine, unde este inmanat fiecarui cumparator strain, in magazinele partenere Ask for Tax Free.
Educarea – ceva ce iti asumi cand esti primul
Povestea Tax Free Romania a inceput dificil, pentru ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il facem este educatia. Educatia proprietarilor de magazine, carora le explicam ca nu este imposibil sa isi bucure clientii straini si sa ii fidelizeze pe expati; educatia vanzatoarelor, carora trebuie sa le explicam ca sunt cea mai importanta veriga din sistem si ca nu este chiar atat de greu sa completezi un formular in plus; educatia fiecarei persoane in parte, care e imposibil sa nu aiba un prieten ce locuieste in alta tara, un prieten cu dubla cetatenie care vine in vacanta in Romania, un coleg expat, sau o prietena casatorita cu un canadian.
Cand lucrurile prind si contur … romanesc
In alta ordine de idei, inceputul a fost dificil, insa nu mare ne-a fost mirarea cand am primit un plic din Hong Kong, la o luna dupa ce lansasem site-ul www.mariusdonici.ro/proba, fara sa apucam sa il promovam inca.
De asemenea, primim zilnic telefoane in care suntem intrebati despre magazinele autorizate din Romania, de la persoane cu dubla cetatenie sau expati, care sunt obisnuiti cu conceptul de” VAT Refund” si carora li se pare firesc sa il foloseasca.
Receptiile de hoteluri (concierge), sau ghizii turistici din Romania, sunt asaltati cu intrebari din partea turistilor straini, dar acestia nu au ce sa le raspunda.
Ne sosec plicuri din diverse colturi ale lumii si pot spune ca este emotionant sa restituim TVA-ul in Japonia, Canada, pana si Muntenegru sau Israel. Cele mai frecvente sunt insa cele din Republica Moldova.
Tax Free Romania: mai mult decat o retea de parteneri, o comunitate
Autorizarea unui magazin nu este o mare filosofie, iar valabilitatea acestei autorizatii este de 5 ani. Este adevarat ca inca ne luptam cu mentalitatea functionarilor publici de la ANAF, care de multe ori solicita diverse documente ce nu sunt prevazute in actul normative, sau nu respecta termenul de 30 zile pentru eliberarea autorizatiei Tax Free, insa noi le oferim suportul in acest sens, punandu-le la dispozitie toate informatiile de care au nevoie.
De asemenea, explicam personalului magazinului cum sa raspunda intrebarilor turistilor, cum functioneaza procedura, cum sa intocmeasca documentele necesare; mai exact, cum sa ii ajute pe acestia sa isi recupereze TVA-ul.
Magazinele autorizate de Ask for Tax Free devin partenerii nostri pe toata durata valabilitatii autorizatiei. Adica, vor fi alaturi de noi timp de 5 ani, atat in mediul online, cat si in cel offline, le promovam produsele, promotiile, le punem la dispozitie toata formularistica necesara, suportul telefonic, ghidul pentru cumparatori etc.
Planurile indraznete se construiesc cu pasi mici, dar plini de siguranta si incredere
Planul nostru de marketing include parteneriate cu hotelurile si restaurantele, cu agentiile de turism specializate in incoming, locurile in care sunt prezenti expatii, participari la evenimente, promovare on-line si offline.
Ce ar trebui inteles, este faptul ca aducem clienti in magazine si ii fidelizam, ajutam magazinele sa nu isi refuze cumparatorii si, cel mai important lucru, facem ceea ce in alte tari este firesc si deja considerat un drept normal.
Obiectivul nostru este ca in cel mai scurt timp sa fim prezenti in mall-uri, cu puncte de informare, pentru ca intrebari sunt, iar noi putem oferi raspunsurile.
Dar, nu in ultimul rand, ne dorim sa fim prezenti pe Aeroportul Otopeni, in asa fel incat turistul strain sa isi primeasca TVA-ul cuvenit, dupa trecerea frontierei si inainte sa paraseasca Romania.
Acelasi concept este valabil si cetatenilor romani care calatoresc in afara spatiului UE, cu mici diferente de la tara la tara. Este adevarat ca in Romania, diferentele sunt inca mari, insa prin educare, se pot schimba foarte multe.
Cred cu toata convingerea in acest proiect si sunt sigura ca se va implementa in adevaratul sens al cuvantului, cu toate ca drumul este anevoios. Ne-am inarmat cu rabdare, persuasiune si staruinta, pentru a aduce starea de normalitate si a oferi dreptul firesc al turistilor straini.
Ce este de inteles, este ca avem drepturi in calitatea noastra de cetateni ai acestei lumi si ca trebuie sa le cunoastem pentru a ne bucura de ele.